sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Mansikkakakku (G, L)




Tänään leivoin täytekakun ihanan Hannelen syntymäpäiväkahveille, paljon onnea Hani! 

Vaikka kakussa onkin päällä mansikoita, täytteenä on vadelmatäyte sekä kinuskitäyte vadelmilla. Pohja on gluteeniton 6 munan kakkupohja, kostukkeena mansikkamehua n. 2 dl koko kakkuun. 

Pohja: 
6 kananmunaa (huoneenlämpöisenä)
sokeria
hienoa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
perunajauhoja
leivinjauhetta


Ota esiin 2 samanlaista juomalasia. Riko toiseen lasiin kananmunat ja kaada toiseen lasiin sokeria saman verran kuin toisessa lasissa on munia. Kaada sokeri kulhoon, ja täytä sama lasi jauhoilla taas samaan kohtaan kananmunien kanssa. Laita jauhoja niin, että 75% on gluteenitonta jauhoseosta ja loput 25 % perunajauhoja, sekä 1-2 tl leivinjauhetta. Kaada kananmunat sokerin lisäksi kulhoon ja vatkaa kunnolla kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot vaahdon sekaan ja kääntele nuolijalla varovasti. Muista käyttää nuolija kulhon pohjaa myöten, sillä sinne helposti jää ilmakuoppia joissa vielä jauhoja. 
Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 35-40 min. ajan.


Vadelmatäyte:
300 g vadelmia (käytin pakaste)
3 dl vispikermaa (laktoositon)
0,5 - 1dl vaniljakreemijauhetta
0,5 - 1 dl sokeria


Keitä pakastemarjoja muutaman minuutin ajan tai survo kotimaiset tuoreet vadelmat blenderissä. Vispaa kerma vaahdoksi. Vatkaa jäähtynyt vadelmasurvos kermavaahdon joukkoon ja lisää vaniljakreemijauhetta pikkuhiljaa joukkoon, kunnes täyte on mielestäsi sopivan paksua. Lisää lopuksi sokeria makusi mukaan. 


Kinuskitäyte (valmista kinuskikerma jo edellisenä iltana):
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kermaa (laktoositon)

3 dl kermaa (laktoositon)

pakaste tai tuoreita suomalaisia vadelmia

Kuumenna fariinisokeri ja 1,5 dl kermaa kattilassa. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, jäähdytä ja laita yöksi jääkaappiin kylmettymään. Vatkaa kinuski seuraavana päivänä vaahdoksi, vatkaa myös 3 dl kermaa vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Levitä kakun väliin ja painele jäisiä vadelmia päälle.




Mansikoita meni kakun päälle n. 400 g. Pese mansikat huolellisesti ja anna kuivua tai taputtele hellästi talouspaperilla kuivaksi. Poista kannat, viipaloi ohuita siivuja pystysuunnassa, leikkaa mansikoista sydämen muotoisia poistamalla kolmion muotoinen osa siivusta. Kannattaa pitää siivut päällekäin ja leikata kolmiot pois näin monesta siivusta yhdellä kerralla. Ennen kuin rupeat asettelemaan siivuja kakun päälle, levitä ohut kerros mansikka tai vadelmahilloa mansikoiden alle. Näin kakun pinta ei näy mansikoiden alta. 


Kiille:

2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Kiehauta hiljalleen vettä ja sokeria kattilassa muutaman minuutin ajan, jäähdytä hieman ennen mansikoiden päälle levittämistä niin, että kiille alkaa hieman paksuuntua (mutta on kuitenkin vielä juoksevaa). Levitä kiillettä ohut kerros sutia apuna käyttäen mansikoiden päälle. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. 


Vatkaa kermaa vaahdoksi ja levitä kakun reunoille tai  halutessasi pursota kermaa kakun reunoille ja mansikoiden ympärille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti