sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Tumma pestoleipä (G & L)







Mun tulee harvemmin tehtyä leipää, muuten kuin valmiista jauhomixistä (joista yrttisämpylä-mix ehdoton lemppari). Kun näin maku -lehdessä gluteenittoman pataleivän reseptin ajattelin, että nyt koitan sitä keraamista pataa leivonnassa, joka on toistaiseksi lojunut kaapin pohjalla pölyttymässä. Luulen, että padan käyttö vaikutti lopputulokseen suuresti ja en usko, että olisin muuten saanut leipään niin hyvää rapsakkaa kuorta. Ainoa huono puoli padan käytössä oli se, että meidän kämppä oli täynnä savua joka kerta kun avasin uunin luukun ja kurkistin padan sisään. Teho tuuletus kotona (ikkunat ja parvekkeen ovi auki) koko paiston ajan piti savun jotenkin kurissa. Mahtoi naapurit taas ihmetellä. 

 Oma reseptini kuitenkin poikkeaa makulehden reseptistä jonkun verran. Jostain syystä vihreäpesto on ollut meillä muutaman viikon kovassa käytössä, tuntuu että sitä voisi syödä joka aterialla! Ajattelin, että sitä voisi koittaa käyttää leivässä, lisäksi laitoin taikinaan vähän basilikaa ja valkosipulia. Jauhoja käytin vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä, ja porkkanamehun sijasta vettä. Olen hyvin tyytyväinen tähän leipä-kokeiluun ja lopputulokseen. Lisäilin taikinaan vähän sitä sun tätä fiiliksen mukaan ja suoraan sanottuna pelkäsin lopputulosta :D Ainoa asia, jota seuraavan kerran muuttaisin valmistuksessa, on lisätä vähän enemmän suolaa taikinaan. Muuten maku on erittäin hyvä, ja koostumus täydellinen. Rapsakkapinta, ja pehmeä sisusta. Gluteenittomalla ruokavaliolla hyvän makuinen, tuore leipä tuntuu omasta mielestä luksukselta. :)


Tämän leivän valmistukseen menee noin vuorokausi, sillä taikinan annetaan levätä ja kohota huoneenlämmössä 12-24 tunnin ajan. Itse annoin taikinan levätä n. 24 tuntia. 


Ainekset: 

n. 400 g tummaa gluteenitonta jauhoseosta
25 g tuorehiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 - 1 dl siemensekoitusta (esim. salaattisekoitus)
1 dl vihreää pestoa
2 valkosipulinkynttä
kourallinen basilikaa
1-2 tl suolaa
ruokaöljyä vuoan voiteluun


Liuota tuorehiiva veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pikkuhiljaa veden sekaan koko ajan sähkövatkaimen taikinakourulla vatkaten (itse tein tämän kaiken käsin). Lisää sitten pesto (itse käytin kaupan luomupestoa), murskatut/pilkotut valkosipulinkynnet ja pieneksi pilkottu basilika. Sekoita voimakkaasti muutaman minuutin ajan kunnes taikina on kimmoisaa. Laita taikina kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla tai kannella. Jätä taikina lepäämään huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. 

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele muutaman kerran. Tee halutessasi taikinan pintaan muutama viilto, ja ripottele hieman jauhoja päälle. Peitä puhtaalla liinalla ja jätä kohoamaan 30 minuutiksi. Nosta tyhjä pata kylmään uuniin alatasolle ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele padan pohja öljyllä ja nosta taikina pataan, paista 30 minuutin ajan. Ota sen jälkeen padasta kansi pois, ja paista vielä 15 minuutin ajan. Maku -lehden reseptissä neuvotaan laskemaan uunin lämpötila tässä vaiheessa 200 asteeseen, mutta itse en laskenut. Kumoa valmis leipä pöydälle ja peitä liinalla, kunnes leipä pehmenee leikattavaksi. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti